WordPress.org

Uutiset

WordPress 5.8 ”Tatum”

WordPress 5.8 ”Tatum”


Esittelyssä WordPress 5.8 ”Tatum”, uusin ja hienoin julkaisumme. Nimetty legendaarisen jazzpianisti Art Tatumin kunniaksi. Hänen loistava tekniikkansa ja halunsa ylittää rajoja inspiroi muusikkoja ja muutti ihmisten käsityksen siitä, mikä on mahdollista.

Avaa käyttämäsi musiikkipalvelu ja nauti Tatumin kuuluisista ”Tea for Two”, ”Tiger Rag”, ”Beging the Beguine” ja ”Night and Day” kappaleista samalla kun lue, mitä uutta tämä WordPressin versio tuo sinulle.


Kolme olennaista voimanpesää

Hallitse vimpaimia lohkojen voimalla

Kuukausien kovan työn jälkeen lohkojen voima on saavuttanut sekä lohkovimpaineditorin että mukauttimen. Voit nyt sekä lisätä lohkoja vimpainalueille että esikatsella niitä mukauttimessa. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia luoda sisältöä; kevyistä asetteluista ilman koodaamista aina laajaan valikoimaan ytimen ja kolmansien osapuolten lohkoja. Lisätietoa kehittäjille löydät Vimpainten kehittäjämuistiosta.

Näytä artikkeleita uusien lohkojen ja mallien avulla

Sisältölistaus mahdollistaa artikkeleiden näyttämisen lohkossa annetuilla parametrilla. Se muistuttaa PHP-silmukkaa ilman koodia. Voit näyttää helposti artikkelit tietystä kategorista, rakentaa vaikka portfolion tai sivun lempireseptejäsi. Ajattele sitä hiukan monimutkaisempana ja laajempana Viimeisimmät artikkelit -lohkona! Lisäksi suositelluilla lohkomalleilla on helpompaa kuin koskaan tehdä listaus artikkeleistasi sellaisella ulkoasulla kuin haluat.

Muokkaa sivupohjia artikkelien ympärillä

Voit käyttää tuttua lohkoeditoria muokkaamaan sivupohjia — yksinkertaisesti aktivoi sellainen teema tai lohkoteema, joka tukee sivupohjien muokkausta. Voit vaihtaa artikkelin muokkauksen sivupohjan muokkaukseen ja palata taas takaisin tutussa lohkoeditorissa. Yhteensopivissa teemoissa on tarjolla yli 20 uutta lohkoa. Lue lisää tästä toiminnosta ja kuinka sitä pääsee kokeilemaan tämän julkaisun muistiosta.

Työnkulun kolme apuria

Sivurakenteen yleiskatsaus

Toisinaan kaipaat yksinkertaista laskeutumissivua, mutta joskus tarvitset jotain hiukan laajempaa. Kun lohkoja ja lohkomalleja kertyy paljon, tarvitaan uusia tapoja navigoida monimutkaisessa sisällössä. Listanäkymä on paras tapa siirtyä sisältöjen tasojen välillä ja syvemmälle sisäkkäisiin lohkoihin. Koska listanäkymä antaa yleisnäkymän kaikista sisällön lohkoista, voit siirtyä tarkasti juuri haluamaasi lohkoon. Näytä tai piilota se kuten tuntuu luontevalta.

Lohkoille suositellut mallit

Tästä versiosta lähtien lohkomallien muuntotyökalu ehdottaa sopivia lohkomalleja perustuen käyttämiisi lohkoihin. Voit kokeilla tätä vaikka heti lohkoilla sisältölistaus ja some-kuvakkeet. Kun lohkomalleja lisätään enemmän, voit hakea inspiraatiota sivustosi muotoiluun suoraan editorista!

Tyylittele ja värjää kuvia

Väritä kuvasi ja kansilohkosi kaksisävyisillä suodattimilla! Kaksisävyisyys lisää väriloistoa ulkoasuusi ja tyylittelee kuvasi (tai videosi kansilohkossa) sopimaan teeman väreihin. Voit ajatella kaksisävyistä efektiä mustavalkosuodattimeksi, mutta sen sijaan että varjot olisivat tummia ja vaaleat alueen valkoisia, voit valita molemmille haluamasi värit. Lue lisää kuinka tämä toimii ohjeista.

Tutkittavaa kehittäjille

Theme.json

Esittelyssä globaalit tyylit ja globaalin asetusrajapinnan. Voit säätää editoriasetuksia, mukautustyökaluja ja tyylitellä lohkoja käyttäen theme.json-tiedostoa aktiivisessa teemassa. Tämä asetustiedosto ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä ominaisuuksia sekä asettaa oletustyylejä niin sivustolle kuin lohkoille. Jos rakennat teemoja, voit jo kokeilla tätä varhaista versiota hyödyllisestä uudesta toiminnosta. Lue lisää mikä on mahdollista ja miten theme.json toimii kehittäjämuistiosta.

Tuen poistaminen IE11 selaimelle

Internet Explorer 11 -tuki on jätetty pois tästä versiosta alkaen. Siksi saattaa esiintyä sivuston hallintaan liittyviä ongelmia, joita ei tulla korjaamaan tulevaisuudessa. Jos edelleen käytät IE11:ta, on erittäin suositeltavaa vaihtaa modernimpaan selaimeen.

Tuki WebP-kuvaformaatille

WebP on moderni kuvaformaatti, joka tarjoaa parannetun häviöttömän ja häviöllisen pakkauksen kuville netissä. WebP-kuvat ovat keskimäärin noin 30% pienempiä kuin JPG- tai PNG-vastaavat. Täten sivustot latautuvat nopeammin ja käyttävät vähemmän kaistaa.

Lisää lohkojen tukemia ominaisuuksia

Laajennamme mahdollisuuksia ottaa omille lohkoille käyttöön tai pois käytöstä ominaisuuksia rakentaen sen perustan päälle, jonka loimme WordPressin versioissa 5.6 ja 5.7. WordPress 5.8 tuo aivan uusia asetuksia mukauttaa omia lohkoja. Lue lisää kehittäjämuistiosta ”block supports”.

Lue lisää Field Guidesta!

Tutustu viimeismpään versioon WordPressin Field Guidesta. Se tarjoaa tärkeää tietoa kehittäjille kaikista keskeisistä muutoksista. WordPress 5.8 Field Guide.


Kiitos kehittäjille ja kääntäjille!

Tämäkin WordPress-versio on käännetty jo sen julkaisuhetkellä 100% suomeksi. Se ei olisi onnistunut ilman seuraavia henkilöitä: Teemu Suoranta, Mikko Siikaniemi, Niku Hietanen ja Timi Wahalahti.

WordPress-version 5.8 kehitystä johtivat: Matt Mullenweg, Jeffrey Paul, Jonathan Desrosiers, Riad Benguella, Josepha Haden Chomphosy, Milana Cap, Piotrek Boniu sekä Mary Job.

Kuten aina, tämäkään versio ei olisi mahdollinen ilman 530 anteliaan vapaaehtoisen kontribuutiota. He työskentelivät lähes 320 tiketin ja yli 1 500 muutospyynnön parissa. Kaikki kehittämiseen osallistuneet löydät täältä.

Jos sinua kiinnostaa osallistua WordPressin tai sen lisäosien kääntämiseen tai muulla tavoin osallistua WordPressin kehittämiseen, pääset alkuun tästä.

Vastaa