WordPress 5.9 ”Joséphine”


Tervetuloa Joséphine!

Esittelyssä WordPress 5.9, ”Joséphine”. Nimetty arvostetun jazzlaulaja Joséphine Bakerin kunniaksi, uusi ja monipuolinen WordPress versio on nyt saatavilla.

Elinikäisenä kansalaisoikeustaistelijana Joséphine Baker uskoi, että kaikki ihmiset voivat elää harmoniassa yhdessä, aivan kuten jazzbändin eri instrumentit sekoittuvat yhteen kokonaiseksi kappaleeksi. Avaa käyttämäsi musiikkipalvelu ja nauti hänen kuuluisista tulkinnoistaan “You are the greatest love”, “Sans Amour”, and “Love is a Dreamer” samalla kun tutustut uusimman WordPress version kaikkiin ominaisuuksiin.


Koko sivuston muokkaus on täällä.

Saat muokattavaksi koko sivustosi suoraan WordPressin hallinnasta.

Esittelyssä Twenty Twenty‑Two.

Tämä on ensimmäinen oletuslohkoteema WordPressin historiassa. Kyseessä ei ole vain yksi oletusteema muiden joukossa. Tämä on täysin uusi tapa työskennellä WordPress-teemojen kanssa.

Lohkoteemat antavat käsiisi laajan joukon visuaalisia valintoja aina värimaailmasta ja kirjasinten yhdistelmästä sivupohjiin ja kuvasuodattimiin — kaikki yhdessä sivustoeditorin hallinnassa. Tekemällä muutoksia yhdestä paikasta, voit antaa koko Twenty Twenty‑Two -teemalle brändisi ulkoasun tai viedä sivustosi aivan uuteen suuntaan.

Uusi Twenty Twenty‑Two -teema on jo saatavilla. Se on valmiiksi asennettuna WordPressin versiossa 5.9 ja löydät sen muiden asennettujen teemojen joukosta.

Jätä oma kädenjälkesi sivustoosi

Löydät Teemahakemistosta lisää lohkoteemoja kuten Twenty Twenty‑Two, jotka on rakennettu koko sivuston muokkaukseen. Ja uusia lohkoteemoja saapuu pian!

Kun käytät mitä tahansa uudenlaista teemaa, et enää tarvitse Mukautinta. Sen sijaan voit muokata tyylejä suoraan Sivuston editorissa. Samaan tapaan kuin teemassa Twenty Twenty‑Two, voit rakentaa sivustosi ulkomuodon ja tuntuman täällä käyttäen joustavia työkaluja, jotka lähes heräävät eloon käsissäsi.

Lohkot saapuvat sivuston navigaatioon, joka on käyttäjäkokemuksen sydän.

Uusi Navigaatio-lohko mahdollistaa uusia valintoja: aina näkyä mukautuva valikko tai valikko, joka mukautuu vierailijan ruudun kokoon. Mitä sitten päätätkin luoda, voit käyttää sitä uudelleen esimerkiksi uudessa sivupohjassa tai vaihdettuasi teemaa.

Lisää parannuksia ja päivityksiä

Rakastatko bloggaamista tai tuotatko sisältöä? Uudet hienosäädöt julkaisun työkulkuun auttavat sinua viestimään enemmän ja nopeammin.

Paremmat lohkojen ohjaimet

WordPress 5.9 sisältää uusia työkaluja typografiaan, joustavat asettelusäätimet sekä hienovaraisemman hallinnan pieniin yksityiskohtiin kuten välistyksiin, reunaviivoihin ja paljon muuhun. Näiden avulla saat hienon ulkoasun lisäksi viimeistelyn, joka näyttää intohimosi yksityiskohtiin.

Lohkomallien mahti

WordPressin lohkomallien hakemisto on koti laajalle joukolle lohkomalleja, jotka on tehty säästämään aikaasi ja lisäämään ydintoimintoja sivustollesi. Voit muokata niitä kuten tahdot. Haluatko jotain erilaista otsakkeeseen tai alatunnisteeseen teemassasi? Vaihda ne uusiin parilla klikkauksella.

Lähes koko ruudun näkymä näyttää pienetkin yksityiskohdat. Lohkomallien selaustyökalun avulla voit helposti vertailla ja valita luontevimman lohkomallin.

Uudistettu Listanäkymä

Versiossa 5.9 voit raahata sisältöä Listanäkymässä sinne mihin haluat. Myös monimutkaisten dokumenttien hallinta on helpompaa – voit näyttää ja piilottaa osioita ja lisätä HTML-ankkureita lohkoihisi helpottamaan kävijöiden liikkumista.

Parannettu Galleria-lohko

Käsittele jokaista kuvaa Galleria-lohkossa samaan tapaan kuin käyttäisit Kuva-lohkoa.

Tyylittele jokainen kuva galleriassa eri tavalla (kuten erilaisilla rajauksilla tai kaksisävyisellä suodattimella) tai anna kaikille samanlainen tyyli. Voit muutaa asettelua raahaamalla.

WordPress 5.9 kehittäjille

Lohkotason lukitseminen

Voit nyt lukita yhden tai useamman lohkon lohkomalliin lisäämällä lock-attribuutin sen asetuksiin block.json-tiedostossa — loppu lohkomallista jää silloin sivuston muokkaajien muovattavaksi ja käytettäväksi sisältöihin.

Useampi tyylitiedosto lohkolle

Voit nyt lisätä useamman tyylitiedoston lohkolle. Voit hyödyntää tätä jakamalla tyylejä useammalle rakentamallesi lohkolle tai jakamalla tyylejä eri lohkoille, jolloin tyylitiedostot ladataan vain kun lohkoa käytetään. Lue lisää useamman tyylitiedoston käytöstä lohkolle.

Uudelleenrakennettu Galleria-lohko

Yllä listatut Galleria-lohkon muutokset pohjautuvat lähes täydelliseen lohkon uudelleenrakentmiseen. Oletko rakentanut lisäosan tai teeman, joka käyttää tätä lohkoa? Muista lukea Galleria-lohkon yhteensopivuusohjeet kehittäjille.

Tutustu uusiin ominaisuuksiin tarkemmin

Haluatko hypätä tutustumaan 5.9-version uusiin ominaisuuksiin, mutta et tiedä mistä aloittaa? Tutustu tähän ilmaiseen ”Simple Site Design” kurssiin Learn WordPress -alustalla.

Lue lisää Field Guidesta!

Tutustu viimeismpään versioon WordPressin Field Guidesta. Se tarjoaa tärkeää tietoa kehittäjille kaikista keskeisistä muutoksista. WordPress 5.9 Field Guide.

Kiitos kehittäjille ja kääntäjille!

Tämäkin WordPress-versio on käännetty jo sen julkaisuhetkellä 100% suomeksi. Se ei olisi onnistunut ilman seuraavia henkilöitä: Teemu Suoranta, Daniel Koskinen, Mikko Siikaniemi, Toni Laakso, Mikko Saari, Toni Viemerö, Niko Vittaniemi ja Timi Wahalahti.

WordPress-version 5.9 kehitystä johtivat: Matt Mullenweg, Tonya Mork, Jb Audras, Ahmed Chaion, Robert Anderson, George Mamadashvili, Kjell Reigstad, Jeff Ong, Jonathan Bossenger, Marcus Kazmierczak, Milana Cap, Mary Baum, Abha Thakor, Piotrek Boniu ja Anne McCarthy.

Kuten aina, tämäkään versio ei olisi mahdollinen ilman 624 anteliaan vapaaehtoisen kontribuutiota. He työskentelivät lähes 370 tiketin ja yli 1 900 muutospyynnön parissa. Kaikki kehittämiseen osallistuneet löydät täältä.

Jos sinua kiinnostaa osallistua WordPressin tai sen lisäosien kääntämiseen tai muulla tavoin osallistua WordPressin kehittämiseen, pääset alkuun tästä.

Vastaa