WordPress 6.1 “Misha”


Tervetuloa kokemaan “Misha”

Tervehdi WordPress 6.1, ”Mishaa”, joka on saanut inspiraationsa neuvosto-norjalaisen jazzpianistin Mikhail “Misha” Alperinin elämästä ja työstä. Misha esitteli jazzyhtyeiden työtä Neuvostoliitossa ja maailmanlaajuisesti. Häntä juhlitaan myös Moscow Art Trion perustajajäsenenä.

”Misha” jalostaa sivuston rakentamiskokemusta entisestään. WordPress 6.1 voit käyttää parannuksia, jotka tekevät sivuston luomisesta edelleen intuitiivisempaa ja työntävät luovia rajojasi pidemmälle kuin koskaan. Älä unohda nauttia Mishan jazzpianosta, kun tutustut kaikkeen mitä WordPress 6.1 on tarjottavana.

Sivustojen omistajien ja järjestelmänvalvojien tulee päivittää tänään saadakseen täyden hyödyn monista vakauden, suorituskyvyn ja käytettävyyden parannuksista. Lisäksi WordPress-sisällöntuottajat voivat nauttia sarjasta uusia ominaisuuksia, jotka on suunnattu parantamaan kirjoitus- ja suunnittelukokemusta.

Tämä julkaisu sisältää ominaisuuksia, joista monet WordPress-yhteisössä ovat olleet eniten innoissaan tämän projektin alusta lähtien. Editoriin tehdyt parannukset antavat sivustojen omistajille enemmän hallintaa ja helpompaa räätälöintiä samalla, kun ne tarjoavat käyttäjille yhtenäisemmän käyttökokemuksen. Julkaisu sisältää paljon kirjoittamiseen keskittyviä parannuksia, koska jos haluat antaa äänen äänettömille, sinun on keskityttävä kirjoittaviin ihmisiin.

Josepha Haden Chomphosy, Executive Director

Mitä löydät paketista

Twenty Twenty-Three:
Uusi oletusteema, josta löytyy 10 erilaista tyylimuunnelmaa

Perustuen 5.9- ja 6.0-versioissa julkaistuun perustaan lohkoteemoilla ja tyylivariaatoihin, uusi oletusteema Twenty Twenty-Three sisältää 10 erilaista tyyliä ja siinä on tuki saavutettavuudelle.

Parempi sisällöntuottamisen kokemus

Uudet ja jalostetut mallit antavat nyt sivustojen rakentajille enemmän hallintaa sivustojensa luomisessa. Tästä uusien mallien sarjasta löydät mukautetun mallin artikkeleille ja sivuille sivustoeditorissa. Luo ja muokkaa mallin osia, kuten ylä- ja alatunnisteita, nopeammin uudella haku- ja korvaustyökalulla ja tarkastele uutta sivustoasi helposti.

Enemmän yhdenmukaisuutta ja tarkempaa hallintaa suunnittelutyökaluihin

Päivitykset suunnitteluelementtien ja -lohkojen ohjaimiin tekevät asettelujen luomisesta ja sivuston rakentamisen prosesseista johdonmukaisempia, kokonaisvaltaisempia ja intuitiivisempia.

Valikkojen luomisesta ja hallinnasta tuli helpompaa

Uudet varavaihtoehdot navigaatiolohkossa mahdollistavat avonaisen valikon muokkaamisen. Lisäksi ohjaimet valikoiden valintaan ja työstämiseen ovat saaneet oman paikkansa lohkon asetuksista. Mobiilivalikon hallinta sai myös uusia ominaisuuksia kuten erilaisia ikonivaihtoehtoja, joilla valikosta saa paremmin omannäköisensä.

Paranneltu asettelu ja visualisointi dokumentin asetuksiin

Selkeämpi ja paremmin organisoitu näkymä auttaa helposti näkemään ja hallitsemaan tärkeitä artikkelien ja sivujen asetuksia, erityisesti sivupohjan valitsimen ja ajastuksen.

Yhden klikkauksen lukitsemisasetukset kaikille sisemmille lohkoille

Kun lukitset lohkoja, uusi valinta mahdollistaa lukitusasetusten kohdentamisen kaikkiin sellaisiin lohkoihin, jotka sisältyvät ryhmä-, kansi-, tai palstalohkon kaltaiseen koontilohkoon.

Parannetut lohkojen paikanvaraajat

Useilla lohkoilla on paranneltut paikanvaraajat, jotka kuvastavat mukauttamisen mahdollisuuksia, jotta voit suunnitella sivustosi ulkoasua ja sisältöä helpommin. Esimerkiksi kuvalohkon paikanvaraaja näyttää mukautettuja reunuksia ja kaksisävyisiä suodattimia jo ennen kuin olet valinnut kuvaa.

Muodosta rikkaampia listoja ja lainauksia lisäämällä niiden sisään lohkoja

Lista- ja Lainaus-lohkot tukevat nyt lohkojen lisäämistä näiden sisään. Tämä mahdollistaa joustavamman ja rikkaamman sisällön kuten otsikkotasojen lisäämisen lainauksiin.

Joustava typografia tekee tekstistä yhä responsiivisemman

Joustava typografia mahdollistaa tekstin koon määrittämisen niin, että se mukautuu helposti kaiken kokoisille ruuduille.

Lisää pohjasisältöä lohkomalleilla mihin tahansa sisältötyyppiin

WordPressin versiossa 6.0 näit ehdotettuja lohkomalleja luodessasi uutta sivua, jotta uutta sivua ei tarvitsisi aloittaa tyhjästä. Versiossa 6.1 näet myös modaali-ikkunan pohjasisällön lohkomalleista luodessasi uutta sisältöä mihin tahansa sisältötyyppiin.

Löydä lohkoteemoja nopeammin

Teemahakemistossa on suodatin lohkoteemoille ja esikatselu lohkomalleille antaa paremman tuntuman miltä teema voisi näyttää kun tutkit erilaisia teemoja ja lohkomalleja.

Säilytä sivustoeditorin asetukset myöhemmäksi

Sivustoeditorin asetukset säilyvät nyt samoina jokaiselle käyttäjälle. Tämä tarkoittaa, että asetukset ovat yhtenevät eri selaimilla ja laitteilla.

Virtaviivaistettu tyylijärjestelmä

Tyylimoottoriin liittyvät marginaalin, reunatäytteen, typografian, värien, ja reunaviivojen CSS-säännöt löytyvät nyt yhdestä paikasta, mikä vähentää asettelukohtaisiin tehtäviin kuluvaa aikaa ja helpottaa semanttisten luokkanimien luomista.

Päivitetyt käyttöliittymän asetukset ja ominaisuudet

Päivitykset sisältävät tyylitteleviä elementtejä kuten painikkeet, sitaatit ja linkit globaalisti; linkkien tilojen hallintaa osoittettaessa, kohdistettaessa ja aktiivisena käyttäen theme.json-tiedostoa (ei vielä hallittavissa käyttöittymässä); ja reunuksien tuen mukauttamista lohkoille ja elementeille näin muutaman esimerkin mainitaksemme.

Asetteluasetusten jatkuva evoluutio

Voit yliajaa teeman asettamat oletusmittasuhteet sisällölle tyylien sivupalkilla, mikä antaa sivuston rakentajille lisää vaikutusvaltaa täysileveään sisältöön. Kehittäjillä on näiden säätimien tarkka hallinta.

Lohkoista rakentuvat sivupohjien osat klassisissa teemoissa

Lohkoista rakentuvia sivupohjien osia voi nyt määrittää klassisissa teemoissa lisäämällä tarvittavat HTML-tiedostot teemaan.

Laajempi tuki Sisältölistaus-lohkolle

Uudet suodattimet mahdollistavat Sisältölistauksen variaatioille tuen mukautetuille kyselyille, mikä tarjoaa entistä laajemmat variaatiot ja edistyneitä hierarkisten sisältötyyppien suodatusmahdollisuuksia.

Suodattimet kaikille tyyleillesi

Hyödynnä suodattimia Tyylit-sivupalkissa hallinoidaksesi kaikkia neljää tasoa sivustollasi — ydintä, teemaa, käyttäjiä tai lohkoja laajimmasta tarkimpaan.

Välistyksen esiasetetut arvot nopeampaan ja säännönmukaisempaan ulkoasuun

Säästä aikaa ja vältä kovakoodaamasta arvoja teemoihin esiasetetuilla marginaaleilla ja täytealueilla (padding) useille lohkoille.

Pelkän sisällön muokkaustila lohkoille, joiden sisälle voi laittaa lohkoja

Pelkän sisällön muokkaustilan asetuksella asetteluita voi lukita niissä lohkoissa, joiden sisälle voi lisätä muita lohkoja. Sisällön muokkaustilaan lukittujen lohkojen sisäiset lohkot on piilotettu listanäkymässä ja niiden muokkaus on estetty. Voit siis muokata asetteluja kun sisällöntuottajasi keskittyvät sisältöön.

Muita mielenkiintoisia huomioita

  • 6.1 sisältää uuden lukuajan toiminnon, joka näyttää kirjoittajille arvioidun lukuajan sivuille, artikkeleille ja mukautetuilla sisältötyypeille.
  • Sivuston kuvaus on oletuksena tyhjä uusille sivustoille.
  • Uusi modaali-ikkunan ulkoasu tarjoaa taustalle sumennuksen ja auttaa keskittymään olennaiseen.

Parannettu hallintanäkymien ja editorin saavutettavuus

Saavutettavuus on olennainen osa WordPressin missiota osallistavan yhteisön edistämisessä ja kaikentyyppisten käyttäjien tukeminen ympäri maailmaa. Tämä mielessä, WordPress 6.1 sisältää yli 60 saavutettavuusparannusta.

Parannettu suorituskyky

WordPress 6.1 ratkaisi yli 25 suorituskyvyn parantamista koskevaa tikettiä. Suorituskyvyn viilauksia löytyy kaikenlaisille sivustoille sisältäen parannuksia esimerkiksi REST-rajapintaan, multisite-sivustoihin, sisäänrakennettujen lohkojen rekisteröintiin ja paljon muuta.

Opi lisää WordPressin versiosta 6.1

Näe WordPress 6.1 toiminnassa! Katso nopea yleisnäkymä videolta suurimpiin uusiin ominaisuuksiin WordPressin versiossa 6.1.

Tutustu learn.wordpress.org alustaan, josta löydät lyhyitä ohjevideoita ja paljon muuta WordPressin uusista ominaisuuksista. Tai liity interaktiiviseen verkkotyöpajaan tietystä WordPress-aiheesta.

Kehittäjät voivat tutustua WordPress 6.1 -kenttäoppaaseen, jossa on yksityiskohtaisia kehittäjähuomautuksia, jotka auttavat sinua rakentamaan ja laajentamaan WordPressiä. Lue WordPress 6.1 julkaisutiedoista lisätietoja mukana olevista parannuksista ja korjatuista ongelmista, asennustiedoista, kehittäjien huomautuksista ja resursseista, julkaisun tekijöistä ja luettelosta tämän julkaisun tiedostomuutoksista.

Kiitos kehittäjille ja kääntäjille!

Tämäkin WordPress-versio on käännetty jo sen julkaisuhetkellä 100% suomeksi. Se ei olisi onnistunut ilman seuraavia henkilöitä: Teemu Suoranta, Mikko Saari, Toni Viemerö, Tuomas Jakonen, Teppo Koivula ja Timi Wahalahti.

Jos sinua kiinnostaa osallistua WordPressin tai sen lisäosien kääntämiseen tai muulla tavoin osallistua WordPressin kehittämiseen, pääset alkuun tästä.

WordPress-version 6.1 kehitystä johtivat: Matt Mullenweg, Héctor Prieto, Jonathan Desrosiers, Mike Schroder, David Baumwald, Jeff Paul, Michal Czaplinski, Bernie Reiter, Carlos Bravo, JB Audras, Ahmed Chaion, Nick Diego, Anne McCarthy, Birgit Pauli-Haack, Milana Cap, Femy Praseeth, Jonathan Pantani, Dan Soschin, Brian Alexander, Rich Tabor, Beatriz Fialho ja Sarah Norris.

Kuten aina, tämäkään versio ei olisi mahdollinen ilman yli 800 anteliaan vapaaehtoisen kontribuutiota, jotka ovat 60 eri maasta. Heidän tekemä satojen parannusten ja korjausten koordinointi vakaaksi julkaisuksi on osoitus WordPress-yhteisön voimasta ja kyvystä. Kaikki kehittämiseen osallistuneet löydät täältä.

Vastaa